Parhaita ekoystävällisiä autoja

Kestävä kehitys, ekologisuus ja vihreät aatteet ovat nyt päivän sana ympäri maailmaa. Ei siis ihme, että tämä suuntaus on löytänyt tiensä myös autoteollisuuteen. Kuluttajat ja autonostajat ovat entistä valveutuneempia ja haluavat autoltaan myös ominaisuuksia, jotka auttavat säästämään luontoa ja hillitsemään ilmastonmuutosta; puhumme siis ekoystävällisistä tai ekoautoista.

Mutta miten ekoauto sitten määritellään? Tämä onkin kiperämpi kysymys, sillä monet eri tahot antavat erilaisia määrityksiä ekoautolle. Absoluuttisesti oikeaa ekoautoa on vaikea löytää, koska käyttäjien tarpeet vaihtelevat suuresti, eikä esimerkiksi sellaiselle, joka tarvitsee paljon tilaa, olekaan pikkuauto se paras ratkaisu. On kuitenkin muutamia asioita, joiden perusteella voidaan aika pitkälti määritellä ekoystävällinen auto. Yksi tärkeä kriteeri on polttoaineen kulutus; se jos mikä vaikuttaa suoranaisesti hiilidioksidipäästöihin. Esimerkiksi Ruotsissa ekoauton määritys on se, että hiilidioksidipäästöt eivät saa ylittää 120:tä grammaa kilometrillä. Yhdysvalloissa taas käytetään indeksiä, joka laskee ekoautoiksi automallit, joiden valmistuksesta, käytettävän polttoaineen jakelusta ja tuotannosta aiheutuvat ympäristökuormat sekä auton päästöt ovat laskennallisesti pienimmät. Suomessa Tuulilasi-lehti ja Motiva ovat vuosittain valinneet ekoauton eri kategorioissa; tähän valintaan vaikuttavat muun muassa polttoaineen kulutus, haitalliset päästöt, suorituskyky ja jopa auton turvavarusteet. Mitkä autot sitten ovat saaneet kunnian saada tämän arvokkaan tittelin? Lähdetään katsomaan muutaman vuoden takaisen autovertailun lopputuloksia.

Pienet ja keskikokoiset autot

Tämä näppärä pikkuauto on metaaniauto ja rekisteröity neljälle hengelle. Suomen markkinoilla se on edullisin vaihtoehto kaikista henkilöautoista, jotka voivat käyttää vaihtoehtoisia energianlähteitä; se on erään luonnehdinnan mukaan erittäin hyvin ekoautoimagon omaava ja täyttävä auto. Tässä Seatissa on alimpia valmistuksen energiankulutuksia, samoin energian, kivihiilen ja turpeen kulutus sekä kasvihuonepäästöt ovat todella alhaisia. Jos siis perhe mahtuu tähän pikkuautoon, ja turhat ajot halutaan karsia, on tämä auto todellinen ekoteko!

Tämän Skodan mallin voidaan sanoa olevan yksi järkevimmistä uusista kaasuautoista mitä on markkinoilla. Autolla on jo ennestään ollut hyvät perusominaisuudet, mutta päivitysten mukana on tullut suuria käytettävyysparannuksia. Esimerkiksi auton kaasutankkia on suurennettu kapasiteetiltaan niin paljon, että kaasutoimintamatkakin piteni lähes 500 kilometriin, kun se oli ennen vain 300 kilometriä. Tervetullut uudistus täällä pitkien etäisyyksien ja vielä suhteellisen harvan kaasutankkausverkoston maassa! Myös auton turbomoottoria on päivitetty, ja tehoa on sen verran enemmän, että se jo tuntuu arkiajossa.

Suuret autot ja Tesla Model S 56

Jos autossa tarvitaan tilaa ja sen halutaan olevan ekoystävällinen, on tässä erittäin hyvä vaihtoehto. Caddy Maxi TGI:ssä on korkeapainetankit, ja ne sopivat aivan erityisesti paineistetulle maakaasulle. Autoista löytyy myös 13-litrainen bensiinitankki, ja moottori toimii erinomaisesti maakaasun kanssa yhdessä. Tässä Caddyssä on erittäin alhainen energian elinkaaren ympäristörasite ja alhainen raakaöljyn kulutus. Malli pärjää siis todella hyvin kaikissa kestävän kehityksen mittareissa; mitä muuta enää tarvitaankaan, jos halutaan sekä ajatella luontoa ja ekologisia arvoja, ja myöskin nauttia ajamisesta!

Suuret autot ja Tesla Model S 56
Suuret autot ja Tesla Model S 56

Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä, katsotaan vielä erään vuoden ekoautoksi valitun auton ominaisuuksia, nimittäin Tesla Model S 56:n tietoja. Tämä todella sulavalinjainen malli on paitsi sähköauto, ekologinen siis, myös hyvin turvallinen kulkuväline. Törmäyksensuojaus on todella tehokas, kiitos lujan rakenteen ja lattiaan kiinnitetyn akun. Toimintasäde on huippuluokkaa, jopa 610 kilometriä, ja auton lataus on helppoa. Jos lompakko on kunnossa, ja ekologisuuden lisäksi autoltaan haluaa virtaviivaisuutta ja urheiluauton tuntua, on Tesla oivallinen valinta. Kehitys menee kuitenkin koko ajan eteenpäin, ja voimme olla varmoja siitä, että tulevina vuosina markkinoille tuodaan entistä ekoystävällisempiä autoja, joiden ajo-ominaisuuksista ei tarvitse tinkiä – ja näin voimme olla osa kestävää kehitystä myös jatkossa.