Tulevaisuuden autot

Nykyajan nopeasti etenevä teknologia ja uudet innovaatiot mahdollistavat myös autojen kehittymisen ennennäkemättömään suuntaan. Sähköautot ovat jo liikenteessä ja niiden ominaisuuksia kehitetään jatkuvasti. Itseohjautuvat eli robottiautot ovat myös jo olemassa, mutta odottavat vielä todellista läpimurtoaan. On kuitenkin varmaa, että manuaalivaihteisia bensakäyttöisiä autoja ei enää tulevaisuudessa tule olemaan.

Kuinka kauan siihen sitten vielä tulee kulumaan aikaa, että bensa- ja dieselautot poistuvat liikenteestä? Sitä on mahdoton ennustaa. Erilaiset kansainväliset sopimukset päästöjen vähentämiseksi ja fossiilisten polttoaineiden käytön lopettamiseksi ovat jo olemassa ja ne asettavat erilaisia aikatauluja kunkin maan kohdalla. Suomessa ja muutenkin Pohjoismaissa tullaan kokemaan tämä autottomuus ehkä jo hieman muuta maailmaa aikaisemmin.

On kuitenkin selvää, että tämänhetkinen suunta on selvästi viemässä meitä kohti sähköautoja ja myöhemmin täysin itsestään kulkevia robottiautoja kohti. Teknologian nopea kehitys mahdollistaa tämän kaiken. Kehitys ei myöskään koske pelkästään autojen päästöttömyyttä ja liikkuvuutta, vaan myös turvallisuus tulee huomattavasti paranemaan. Autoja tullaan myös käyttämään todennäköisesti paljon monipuolisemmin kuin mikä nykyään on mahdollista.

Sähköautot ovat jo tuttu näky Suomen kaduilla. Niiden latauspisteitä lisätään jatkuvasti ja ne pystyvät kulkemaan muun liikenteen joukossa täysin samalla lailla kuin muutkin autot. Niistä ei edes heti ulkoapäin huomaa, että ne ovat sähköautoja. Ne ovat suosittua erityisesti kaupungissa, missä etäisyydet ovat suhteellisen lyhyitä, mutta epäsäännöllisten työaikojen tai muuten liikkumisen kannalta, sähköauto on tarpeellinen.

Sähköautossa on vielä paljon kehittämisen varaa. Sitä varten niiden suosiokin on vielä hieman vähempää, sillä niiden kestävyys ja suorituskyky ei aivan vastaa käyttäjien toiveita. Tämä teknologia kuitenkin kehittyy erittäin nopeaa tahtia ja jo muutaman seuraavan vuoden sisään odotetaan sähköautojen myynnin lisääntyvän huomattavasti entisestään.

Myös hinta mietityttää vielä tällä hetkellä monia sähköautosta kiinnostuneita. Jos sellaisen kuitenkin itselleen haluaa, kannattaa odottaa muutama vuosi, sillä autojen kehittyessä myös niiden selvä hinnanlasku on odotettavissa.

Robottiautot

robotti auto

Voi olla, että robottiauto on jo ajanut vastaan Suomenkin kaduilla. Tällaisia robottiautoja on nimittäin jo liikkeellä, ja ne ovat täysin laillisia Suomen liikenteessä. Robotiikan asiantuntija Cristina Andersson omistaa tällaisen robottiauton ja ei vaihtaisi sitä enää mihinkään muuhun, niin kätevää sen kanssa liikkuminen on. Suomi on erityisesti autoissa käytettävän robotiikan edelläkävijä.

Robottiautoja on monenlaisia. Niissä on vielä suuri määrä kehittämisen varaa ja niiden ominaisuuksia lisätään koko ajan. Nykyajan robottiauto tarvitsee vielä jonkin verran ihmisen opastusta, mutta on melko yllättävää, kuinka monta asiaa auto osaa itse arvioida ja ennakoida liikenteessä. Ja usein tavalliselle maantielle päästessä, kädet voi irrottaa ratista ja auto hoitaa itse ajamisensa. Kuinka mukavaa kulkeminen silloin onkaan.

Yhdysvalloissa jo monessa osavaltiossa robottiautojen käyttö on täysin laillista. Sama alkaa leviämään pikkuhiljaa ympäri maailmaa, kun lakeihin tehdään tarvittavia muutoksia. Robottiautot testataan todella tarkkaan ja niillä on ajettu maailman teillä jo miljoonia kilometrejä ilman yhtäkään onnettomuutta. Arvioidaan, että vuoteen 2014 mennessä jopa 75 prosenttia maailman autoista voisi olla robottiautoja.

Robottiautojen hyvä puoli on se, että ne eivät sorru inhimillisiin virheisiin, vaan niiden toiminta ja liikkuminen on tarkkaan harkittua ja laskettua. Ne vähentävät päästöjä huomattavasti ja niiden avulla myös liikuntarajoitteiset ihmiset, jotka eivät voi ajaa tavallista autoa, pystyvät liikkumaan helpommin paikasta toiseen. Pitkällä ajanjaksolla ne tulevat myös vähentämään liikenteessä liikkuvien autojen määrää. Sekä sähkö- että robottiautot ovat monilta ominaisuuksiltaan perinteisiä autoja turvallisempia. Näihin turvallisuusseikkoihin kiinnitetään nykyään paljon enemmän huomiota ja uutta teknologiaa on helpompi sovittaa uusiin autoihin.