Unelmien avoautot

Avoautot nousevat monen listalla unelma kulkuneuvojen kärkeen, ja vaikka ne Suomen keleissä ovatkin hieman epäkäytännöllisiä, mikä olisi ihanampaa kun ajella katto auki aurinkoisena kesäpäivänä hiukset tuulessa hulmuten. Lähestulkoon kaikki nykyaikaiset avoautot on varustettu jonkinlaisella sisäänvedettävällä katolla, joiden materiaalit vaihtelevat pehmeästä rättikatota kovaan kattoon. Automallit ovat yleisimmin sporttisia, roadster tai spyder tyyppisiä, mutta myös useista tavanomaisemmista automerkeistä löytyy katottomia ihmeitä, joten valinnanvaraa riittää useaan makuun.

Suomessa kangaskattoiset autot sopivat lähinnä kesäkäyttöön, mutta kovakattoisilla voi ajella ympäri vuoden. Avoautojen käytännöllisyttä esimerkiksi perheautoina vähentää se, että niissä on yleensä huomattavasti vähemmän tavaratilaa, sillä kokoon kattova katto materiaalista riippumatta vaatii säilytystilaa. Avoauton katto vaatii myös erityistä kunnossa pitoa toimiakseen luotettavasti.

Avoautojen historia

Avoautoja on ollut myynnissä kulkuneuvojen historian alusta saakka. Varhaiset autot olivat useimmiten katottomia ja avoreunaisia, ja lisäsuojat tulivat mukaan suunnitteluun vasta moottorien kehittyessä voimakkaiksi, lisäten vauhdin määrää. Ensimmäiset katot valmistettiin nahasta tai kankaasta, ja niiden asentaminen ja poistaminen oli helppoa. Useimmista autoista löytyi myös vain kaksi penkkiä, sillä suurikokoinen moottori vei suurimman osan tilasta. Autojen massatuotanto lähti käyntiin 1920-luvulla, ja näihin aikoihin metallikatot yleistyvät vakiona. 30-luvulle mentäessä avoautoista oli muodostunut luxus tuote, joka maksoi usein enemmän kuin saman malliston katollinen version. Ensimmäinen mekaanisesti sisäänvedettävä katto ilmestyi markkinoille 1939, jolloin myyntiin tuli Plymouth Deluxe Convertible Coupe. Auto on tänä päivänä keräilykappale, ja myyntihinta pyörii monissa kymmenissä tuhansissa silloin kun se ilmestyy huutokauppa talojen listoille. Avoautojen suosio ympäri maailman kääntyi laskuun 70-luvulla, jolloin yleiset tienopeudet kohosivat huomattavasti, nostaen avoauton kuljettajan ja matkustajien epämukavuutta, äänen korkeuden ja tuulen määrän kohotessa. Suomalaisten keskuudessa avoautot ovat nykyään suosittuja lähinnä lomalaisten vuokrattavina autoina, ja sen kansanosan keskuudessa joilla on varaa pitää kahta tai useampaa autoa.

Avoautojen suosio näinä päivinä

Euroopan alueella avoautot ovat suosituimpia Iso-Britannian saarivaltiossa ja Saksassa, ja suosio aurinkoisissa maissa, kuten Espanjassa ja Portugalissa, ei ole läheskään yhtä korkeaa. Vaikka tämä alkuunsa kuulostaa yllättävältä, katoton ajelu on itseasiassa miellyttävämpää viileämmissä olosuhteissa, kuin polttavassa auringossa. Yli kolmenkymmenen asteen lämmössä autoilija ja matkustajat ottavat mieluummin käyttöönsä katon tarjoaman suojan, ja auton ilmastoinnin. Avoautojen valikoimat ovat laajat, ja useiden yleisesti tunnettujen automerkkien, kuten Fiatin ja Mazdan valikoimista löytyy katottomia sportti versioita, kuten kohtuuhintaiset Mazda Miata ja Fiat 124 Spider. Viime vuosina nuorison keskuudessa suosituiksi ovat nousseet suloiset Mini Cooper Convertible ja Volkswagen Beetle, joiden retro tyylittelyt tekevät niistä vähemmän pröystäilevän vaihtoehdon kuin perinteiset kaksipaikkaiset kulkuneuvot. Kalliimmassa hintaluokassa taas vaikuttavat muskeliautot kuten Bugatti Veyron, Ferrarin avonaiset versiot, sekä Chevrolet Corvette Stingray. Historialliset avoautot ovat monen auto fanin unelmissa, ja näistä maininnan arvoisia ovat muun muassa Cadillac Eldorado ja ikoninen Ford Mustang. Molempia vuokrataan usein häihin avioparien juhlista poistumiseen. Usein maailman kauneimmaksi autoksi mielletty Jaguar E-type roadster taas on keräilijöiden suosiossa kautta maailman. Auto tuli suuren yleisön suosioon Austin Powers elokuvasta, jossa päähenkilö ajeli britti lipuksi maalatulla roadsterilla. Hieman erikoisemmasta päästä avo malleja on Jeepin Wrangler auto, joka on suunniteltu maaseutu käyttöön, ja off-road ajamiseen. Nelivedon avomalli on rakennettu täysin katottomaksi ja ovettomaksi, ja suojaa kaipaavat voivat ostaa muovisia lisävarusteita jotka kiinnitetään autoon manuaalisesti. Maaseudun lisäksi Wrangler on suosittu ranta käytössä, ja se on esiintynyt muun muassa Baywatch TV-sarjassa.

Avoautojen suosio näinä päivinä