Valkokankaan ihme autot

Mitä on yhteistä elokuvilla ja TV-sarjoilla James Bond, Batman, Ritari Ässä, Ghostbusters, Riemukupla, Ferris Buellerin vapaapäivä, ja Takaisin Tulevaisuuteen? No niiden upeat autot tietenkin. Vaikka niissä ei kaikissa välttämättä olekaan auto ihan yhtä tärkeässä roolissa kuin Herbie Riemukuplassa, suurin osa aikuisväestä tunnistaa jokaisen näistä kulkuneuvoista sen nähdessään.

Se kaikista tunnetuin tunnetuista autoista, Batmanin ajopeli Batmobiili, on nähnyt uransa aikana monia muutoksia, mutta sen ulkoasu on pysynyt tunnistettavana kautta vuosien. Alkuperäisen televisiosarjan autona toimi Lincoln Futura avoauto, joka oli puettu rooliin sopivasti erikoisella tuulilasilla, Batmanin brändäyksellä, ja musta punaisella värityksellä. Elokuvien saapuessa valkokankaalle, auto alkoi muodostua futuristisempaan, ja suuntaan joka muistuttaa nykyajan superautoja mataluutensa, ja ylöspäin aukeavien oviensa puolesta. 90-luvun lopulla auto läpikävi taas muutoksen, ja Dark Knight trilogian aikana se muistutti lähinnä tankkia. Toisen tyyppisten supersankareiden, Ghostbusters elokuvan valkoinen Ecto-1 auto rakennettiin alunperin 1959 vuoden Cadillac Miller-Meteor ambulanssin ympärille elokuvan hahmon tohtori Ray Stantzin toimesta. Tunnistettavan autosta tekevät sen katolle asennetut tieteelliset välineet, ja ovien Ghostbusters logot. Ghostbuster auto on edelleen ahkerassa PR käytössä, alkuperäinen lavaste pelastettiin muutamia vuosia sitten fanien toimesta elokuvastudion varastosta ruostumasta. Se auto jonka useimmat meistä haluaisivat näistä elokuvista omistaa on varmasti Takaisin Tulevaisuuteen elokuvien aikakoneesta muutettu DeLorean DMC-12. Auton kiihdytys avaa ovet menneisyytn ja tulevaisuuteen, ja mahdollistaa tapahtumien muuttamisen. Auto oli alunperin urheiluauto, joka kiinnitti elokuvantekijöiden huomion erikoisten ylhäälle nousevien ovien ansiosta. Auto oli yleisillä markkinoilla 1981-1983, ja se oli automerkin ainoa tuote, ja niitä valmistettiin noin 9,000. Auto on erottamaton osa elokuvaa, mutta valitettavasti suosio tuli liian myöhään pelastaakseen auto firmaan joka oli päätynyt konkurssiin 1983.

Tietoiset autot

Siinä missä elokuva Batmanin autoa ei helposti sekoittaa tavalliseen kaupasta ostettavaan, Ritari Ässän Ihmeauto KITT paljastaa erikoisuutensa vasta matkustajan hypättyä sen sisälle. Televisio sarjassa David Hasselhoff taistelee rikollisia vastaan tekoälyllä varustetun Pontiac Firebirdin avulla.  Legendaarinen auto oli monelle sarjan tärkein hahmo, ja moni lapsuutensa sarjan parissa viettänyt edelleen unelmoi autoteollisuuden kehittymisestä käsikirjoitusten kanssa samoille raiteille. Siinä missä KITT sai persoonallisuutensa tietokone piiristä, Riemukupla elokuvasarjan kuplavolkkari Herbien ihmismäinen persoona sai alkunsa taikuudesta. Herbie on seikkaillut valkokankaan ralli maailmassa vuodesta 1968, viimeisin inkarnaatio nähtiin vuoden 2005 Riemukupla: Tankki täynnä elokuvassa. Kautta elokuvien Herbietä on esittänyt vuoden 1963 Volkswagen Beetle, ja uudemmat mallit on tuotu mukaan sivu hahmojen muodossa.

Tietoiset autot

 

Urheilulliset menopelit

Ferris Buellerin Vapaapäivä elokuva toi julkiseen tietoisuuteen nuoren Matthew Broderickin lisäksi upean punaisen 1961 vuoden Ferrari 250 GT California Spyderin. Auto kuuluu Ferriksen ystävän Cameronin isälle, ja suuri osa juonen kulusta pyörii auton lainaamisen ympärillä. Elokuvan kuvausten aikana Ferrari oli valmistanut vain 100 kappaletta auto tyyppiä, ja elokuvan julkaisun jälkeen malli on kohonnut yhdeksi maailman halutuimmista, ja jos se tulee tarjolle huutokauppaan, hinnat kohoavat moniin miljooniin. Sankareiden sankari James Bond ei ole päässyt ajelemaan Kalifornia Spyderillä, mutta herra on käynyt läpi lähes kaikki muut luksusautojen tyylit. Sean Conneryn esittämä ensimmäinen Bond käytti kulkuneuvonaan muun muassa vuoden 1936 Bentley Mark IV Drophead ja Sunbeam Alpine Series II autoja. Bentley eroa muista herran autoista nykysilmään epäurheilullisen muotonsa vuoksi, se tuotiin mukaan elokuviin viittauksena alkuperäisiin kirjoihin, joissa agentti ajaa aikakaudelle tyypillisellä Bentleyllä. Myöhemmissä elokuvissa hän pääsee huristelemaan sekä Aston Martin DB5:llä, Ford Mustangilla, että peri amerikkalaisella Ford Fairlainella.